No estic d’acord

En aquest cas si que penso opinar d’aquest article publicat a Crònica.cat.

Joan Vallvé – Músic i enginyer
22.09.2010

M’hi he fixat i estic convençut que Solidaritat Catalana i Reagrupament han tingut últimament més minuts de televisió i ràdio, pàgines de diaris i portals –el crònica és un exemple dels més descarats– que històrics partits extraparlamentaris o fins i tot que alguns partits amb representació al Parlament.

Partits independentistes extraparlamentaris sempre n’hi ha hagut, però en el context d’un suposat augment de l’independentisme, els mitjans donen veu a dos partits recentment creats concedint-los així la oportunitat d’entrar directament al parlament. És remarcable la senzillesa de l’estratègia electoral tant de Reagrupament com de Solidaritat: la independència. I punt.

Perquè posicionar-se sobre la resta? Només faria que perdre vots. Enmig d’un clima de desafecció, desconfiança i crispació surten abanderant l’independentisme i sense definir-se ideològicament intentant aglutinar confusos i desencisats provinents dels àmbits i ideologies més diverses.

Dóna’ns majoria absoluta i declararem unilateralment la independència diuen, la proposta és tan senzilla com absurda: i si et dono 3 diputats què faràs?

Què faran durant quatre anys tres diputats d’un partit que només té la consigna de la independència en polítiques no identitàries? Els pressupostos, la fiscalitat, l’educació, la salut, l’acció social, les infraestructures, el medi ambient, etc.

Estan a favor de l’escola pública o del model concertat? A favor de construir més vies o més carreteres? I què en pensen de l’euro sanitari? Estan a favor de rebaixar impostos als rics? Què en pensen de la immigració? I les universitats? La gestió de l’aigua? Què diran? Què votaran? Què pactaran? Les eleccions no són un referèndum, un partit ha de tenir una posició clara en la totalitat de les àrees, un partit no pot tenir tan sols una causa, ha de tenir tota una ideologia, una proposta de país.

Aquesta estratègia i aquesta presència mediàtica desproporcionada em recorden molt al partit Unión, Progreso i Democracia de Rosa Díez o Ciutadans: una sola causa identitària i cap posicionament ideològic.

Dons el que deia al començament d’aquesta entrada, vaig a comentar-la.

Si que estic d’acord en el fet que presentar un ‘programa’ amb una línia d’identitat tant marcada pot decebre a part del personal al no veure un reflex directe al seu tarannà diari per la manca de concreció, de detall, però també vull dir que considero estrictament necessari definir de bon començament la perspectiva des de la que s’afrontaran els problemes diaris dels catalans. No és pas el mateix fer-ho des de la submissió a un estat que ens és contrari i fins i tot obertament hostil, que fer-ho des de la pròpia construcció com estat. Les opcions, capacitats i possibilitats d’una opció estan a anys llum de l’altre…o és que es pense que podem permetre’ns el luxe d’esperar a perdre 90.000 milions d’euros més o 180.000 milions si ho allarguem massa, abans d’afrontar el veritable problema?.

Ens agradi o no, els problemes actuals no tenen una solució a curt termini, no hi ha cataplasmes que puguem posar, cal fer-ho amb un projecte ambiciós de projecció econòmica i social i amb la vista posada cap al futur, cap pedaç ens garanteix que això no es pugui tornar a repetir en poc temps i, ja que estem ficats en una ‘travessia pel desert’ millor encarar-se cap a una sortida definitiva que cap a un altre pseudo-oasi…

L’assumpte del que pensen fer si no treuen prou escons no és tant dramàtic pel fet de que com a molt el que es podrà fer es donar suport, o no, a les propostes de les majories que es conformin en cada moment. I sí, sí que tenen propostes concretes i una d’elles, que considero fonamental, és la de dignificació i regeneració de les institucions democràtiques, sense la que tots els altres programes (els dels partits tradicionals) tornaran a ser cataplasmes o paper mullat…i sinó, mireu-vos on ens han portat.

Ho havia de dir.

Siau…

Anuncis

Els comentaris estan tancats.