Entrevista a: Adam Price

Entrevista a Adam Price, professor de la Universitat de Harvard, pispada a El Singular Digital.“La innovació i emprenedoria de Catalunya és impressionant però Espanya la bloca”
Alèxia M. Ferret – 27/03/2012

Adam Price és professor de la prestigiona Universitat de Harvard, on ha desenvolupat la idea de la idoneïtat dels Estats petits. Va ser diputat del partit nacionalista gal·lès Plaid Cymru, i ha visitat aquests dies Catalunya convidat pel Cercle d’Estudis Sobiranistes. L’hem entrevistat per conèixer amb més detalls de la seva anàlisi política, i com ens observa com a país.

La crisi econòmica que viu ara Catalunya és deguda més a la crisi mundial o més a pertànyer a Espanya?
Cap país, ni gran ni petit, no és immune a la crisi. Però si mirem els reptes més acusats i a llarg termini que té al davant l’economia catalana, el cert és que l’status quo constitucional espanyol imposat és un greu obstacle per a Catalunya. Les bases de l’economia catalana, els seus nivells d’innovació i emprenedoria son impressionants fins i tot a nivell global. El problema està en la manca d’inversió en les infraestructures públiques que pateix el país degut en gran part a l’espoliació fiscal a què es veu sotmès. Vol dir que els avantatges naturals de Catalunya no es poden desenvolupar i es veuen sospitosament blocats per una Espanya que ni fa ni deixa fer.

Per això diu que són més eficaços els Estats petits?
Cada vegada creix més el nombre de petits Estats que es creen al món. No és cap accident. Reflecteix el desig fonamental de la gent, present a totes les cultures, de voler decidir el seu propi futur nacional. També reflecteix els avantatges reals que el fet de ser un petit Estat sobirà pot aportar en termes de desenvolupament econòmic, igualtat i qualitat de vida. Els Estats petits funcionen bé en el món modern.

Per tant, Europa hi guanya si té més Estats petits al seu si? Normalment es diu el contrari…
A l’informe “Flotilla Report” que vaig realitzar per a l’eurodiputada Jill Evans, del Plaid Cymru, vaig exposar que Europa té un avantatge en el gran nombre de països petits que té. Tal com ho demostren les xifres, els països petits tenen avantatges econòmics molt concrets que els fa més dinàmics. Europa, per tal d’explotar aquests avantatges, cal que es vegi com una flota de petits vaixells més que no pas com un sol portaavions que intenta competir amb la Xina i els Estats Units en virtut de la seva mida. El gran valor d’Europa és la seva diversitat.

Però quina és la solució europea per no deixar que les regions més pobres com Andalusia, facin que Catalunya pagui tota sola pels problemes d’Espanya?
És important que tinguem un sistema per assegurar la solidaritat econòmica entre rics i pobres a la UE. El mecanisme per fer-ho hauria de ser una programa de polítiques regionals i fons estructurals, que de moment només rep una petita part del pressupost europeu. Si una Catalunya independent, tal com podem esperar fos un Estat pròsper de la UE, contribuiria netament als fons regionals per al desenvolupament de regions més pobres no sols dins l’Estat espanyol, sinó a tota la UE. Seria una manera més justa i transparent d’assegurar la solidaritat sense acumular el pes sobre Catalunya a través de l’espoli fiscal.

Arribat el cas Europa ajudaria a Catalunya a ser independent?
Si el desig del poble català per convertir-se en Estat independent es fa palès en un referèndum o en un vot majoritari del Parlament català, després d’unes eleccions en què forces com Solidaritat Catalana per la Independència pugessin, no m’imagino que cap circumstancia pogués portar les institucions de la UE a rebutjar la independència de Catalunya. No oblidem que la democràcia és la base de la UE.

Quins aliats externs necessita Catalunya?
Els aliats més importants són aquelles nacions que ara lluiten per la independència. Una victòria del sí el referèndum d’Escòcia seria un gran suport per a Catalunya i l’ajudaria a aconseguir el mateix.

I ara com veu el referèndum d’Escòcia?
Crec que guanyaran els escocesos que volen el seu Estat propi. El primer ministre Alex Salmond és un dels comunicadors i polítics més fins de la seva generació. Si l’ha de guanyar algú, és ell.

Si Escòcia aconsegueix la independència, obrirà pas a d’altres?
Certament, hi haurà un efecte dominó per a Catalunya, el País Basc i espero que fins i tot per a Gal.les, el meu país.

L’Assemblea Nacional Catalana, que s’acaba de crear com a moviment independentista transversal, proposa fer un referèndum sobre la independència pel 2014. Ho veu realista?
Tota iniciativa que cridi l’atenció respecte al dret del poble català a decidir el seu futur és positiva. El fet que serà el mateix any en què es fa un referèndum oficial a Escòcia segurament hi ajudarà molt. Permetrà contrastar l’actitud del govern de Londres respecte al dret del poble escocès a decidir, amb l’actitud del govern de Madrid envers Catalunya i el seu dret a decidir, quan la legislació internacional empara tant un dret com l’altre.

Vostè com creu que s’aconseguiria realment la independència de Catalunya?
Els millors passos serien en la direcció d’aconseguir la unitat de les forces independentistes. Però per fer independentisme, no altra cosa! L’èxit de l’SNP es deu al fet que s’han unit tots els colors del nacionalisme escocès en pro d’una política clarament independentista. No cal que hi hagi un sol partit, una sola opció electoral. Però sí una estratègia de cooperació entre tots els que volen veure Catalunya independent, sense obstaculitzacions.

I quin es el moment actual de Plaid Cymru?
Dijous passat vam elegir una nova líder, jove i dinàmica, Leanne Wood, per presidir el partit. Està compromesa amb la idea de fer de la independència una realitat per al País de Gal·les en una generació. La nostra gent jove aporta nova energia i té molta impaciència per aconseguir la independència. Volen veure Gal·les lliure, com molts catalans hi volen veure Catalunya.Clar i català, oi?, deixem anar la nostra força creativa amb l’Estat propi, prou de malbaratar-la amb les espanyes. Fotem el camp!

Siau…

Anuncis

Els comentaris estan tancats.