És el moment d’anar-nos-en…

Entrevista de Vilaweb a en Ramon Tremosa.El descrèdit d’Espanya és total amb un govern incompetent, fatxenda i populista
Vilaweb – 14/06/2012

“Quin és el missatge d’Espanya a Europa? Els informes de les institucions europees ho diuen ben clar: ‘Espanya no està fent el què toca'”.

“I en aquesta situació, el cost de la permanència de Catalunya a Espanya és més elevat. Jo estic convençut que ara és el moment de marxar”.

El que Catalunya no té força per fer a nivell espanyol, que ho faci Europa. Hi ha cabreig a Europa perquè el Rajoy no està fent res del que la Comissió Europea, Alemanya i el Banc Central volen que faci. Si li han dit que ha de retallar el dèficit públic, retallar l’IRPF és un error greu. Perquè encara que el pugis 15 punts en un context de destrucció de llocs de treball la recaptació no creix, com s’ha demostrat aquest últims mesos. En canvi, l’IVA és un impost molt més efectiu. Si el puges 2 punts, automàticament incrementen els ingressos de l’estat i es redueix el dèficit en un mes. I Espanya té un 18% d’IVA i en altres països tenen un 22% o 23%. Europa veu que Espanya no fa el què ja han fet els altres. I ara l’obligaran a pujar l’IVA i s’ho haurà d’empassar.

I passarà el mateix amb les pensions, que les havia d’haver congelat i no pujar-les un 1,2% com va fer el gener per poder dir ‘a mi ningú em diu el què he de fer’. Rajoy diu: ‘Jo sóc sobirà’… Doncs molt bé, aleshores que no demanin que els mercats comprin bons de l’estat. I també li van dir que baixés el sou dels funcionaris. Però ell va dir que a Madrid no es tocaven els sous dels funcionaris. Quin és el missatge d’Espanya a Europa? Els informes de les institucions europees ho diuen ben clar: ‘Espanya no està fent el què toca’. És un país sense credibilitat. I això s’ha agreujat amb la negació del rescat. Espanya és un país que no fa el que han fet tots els altres per preparar la sortida de la crisi.

Amb tota aquesta situació, qui compra bons espanyols? Ningú. Algunes informacions apuntaven avui a la compra de deute pel BCE, cosa que no s’ha confirmat. La situació és molt extrema. Espanya està molt tocada. És un descrèdit de país amb un govern incompetent, fatxenda, que per populisme i electoralisme no vol fer el que tot el món ha fet.

I en tot això, Catalunya no pinta res des del punt de vista europeu. És una regió i ja sabem com han triturat les regions a nivell d’imatge. És difícil que el Mas pugui tenir el seu forat per aportar res a la solució. És cert que Catalunya té una relació privilegiada amb Europa i hi exerceix un cert pes. La prova és que la reunió del Banc Central Europeu es va fer a Barcelona i no a Madrid, amb el president Mas fent de amfitrió. I va donar un missatge molt clar: ‘En aquest país no vivim de la subvenció ni del subsidi’.

A més, no totes les retallades tenen el mateix impacte econòmic. En Draghi ho va dir clarament a Barcelona: Cal retallar en despesa pública supèrflua i no en despesa pública productiva. I en Rajoy ha fet com en Zapatero. S’ha carregat un 30% dels fons públics per a R+D a les empreses que fan recerca. Això és liquidar i escapçar qualsevol possibilitat de sortir de la crisi pel camí correcte. I ho retalles per posar-ho en el tren de Zamora a Orense? Fantàstic! Qui voleu que se’n fiï d’Espanya?

Què van fer els grans fons de pensió del petroli noruecs? Fa sis mesos van eliminar tot el deute espanyol que tenien. Què han fet els fons de pensió americans? Deute espanyol fora. I els bancs alemanys? Tot fora. I ara ens trobem que els bancs espanyols tenen el 40% del deute públic espanyol. No t’ho perdis! Si hi ha d’haver una quitança del deute públic espanyol, riu-te’n del forat en el balanç del totxo. Els bancs espanyols tenen la bombolla: 340.000 milions de deute públic espanyol. Això és al·lucinant!

És normal que la gent estigui espantada perquè, a més, tot això no s’explica. I la gent viu aquesta situació amb molta confusió i està despistada.

El problema és que el govern de Catalunya no té poders fiscals, no té cap competència financera, i en les capacitats de sortir d’aquesta situació no pinta res. No pinta res. No té pes polític ni capacitat d’influència a Madrid. En aquests moments, l’aportació que pugui fer és irrellevant davant la magnitud del desastre.

És de calaix el que està passant. La prima de risc mesura la probabilitat d’impagament. Aquests senyors no se’n surten. Ja van començar dient: ‘Nosaltres tenim capacitat per treure la banca del forat tot sols’. I ara necessiten 60.000 milions per recapitalitzar la banca. I el deute públic són 800.000 milions emesos. Quina estratègia de creixement té Espanya? Cap. Aquest deute no es podrà tornar tot. Els millors economistes ja han avisat que cal preparar una quitança del deute públic i privat espanyol. A Europa i al món tenen clar que els polítics espanyols que governen i que ens han governat no se’n surten. Sigui del color que sigui.

Generant dèficit cada any de 95 mil milions d’euros; l’economia ensorrada; la desocupació creixent; escapcen els productius; cap facilitat al sector econòmic; fatxendes i fent tot el contrari del que haurien de fer; pujant els impostos equivocats; retallant les partides del pressupost productives; els aeroports deficitaris; els trens deficitaris; forat espectacular a la tarifa elèctrica; la xarxa d’autopistes plena d’infraestructures delirants… No tenen solució aquesta gent. És un país que està en fallida. Si no hagués estat per les injeccions del Banc Central el desembre i el març per comprar deute espanyol, ja hauria petat tot. S’havien de fer unes emissions de deute que no les volia ningú.

La solució política espanyola seria un govern tècnic. Però si no es deixen ni rescatar Bankia, imagineu un rescat estatal… La tensió que han creat aquests dies només per la recapitalització d’unes entitats financeres. Aquesta gent no entén res.

I en aquesta situació, el cost de la permanència de Catalunya a Espanya és més elevat. Jo estic convençut que ara és el moment de marxar.Doncs ja fem tard, oi?

Siau…

Anuncis

Els comentaris estan tancats.