Missatges des d’Europa?

Ahir tots els que estem una mica ficats en el projecte de fer-nos-en un Estat ens varem quedar fora de joc en llegir la notícia que des de la Unió Europea se’ns deia que la Llei del Cinema de Catalunya discriminava les altres llengües Europees pel fet de donar preeminència al castellà davant de totes les altres llengües, excepte la catalana a la que admetien que la Llei protegís. Aquesta lectura de la notícia amb el seu anàlisi i afegit a la resposta que varen donar des d’Europa a la ICE que va encapçalar Reagrupament m’han fet pensar en el rerefons que poden tenir aquestes respostes de les autoritats europees. Ens estan enviat missatges des d’Europa, als catalans, per dir-nos que espavilem en fer-nos l’Estat?

Anem per pams. Si en la primera resposta que varem rebre, la de l’ICE, ens assenyalaven la seva disposició a ‘negociar’ l’estatus d’un nou Estat, esdevingut a partir de la secessió d’un territori d’un altre Estat de membre de la Unió, adreçant-nos a la ‘legalitat internacional’ i no s’oposaven -tampoc empenyien, tot alhora, però ja és molt-, i ara ens diuen que reconeixen Catalunya com un àmbit cultural i lingüístic diferent de l’espanyol -conclusió de la lectura de l’editorial d’en Vicent Partal-, no ens estan dient que ens reconeixen com a País, per una banda, i que no tenen cap inconvenient en que ens organitzem social i políticament al marge de l’Estat espanyol, per l’altre? És per pensar-s’ho molt seriosament!

Fa temps algú a la xarxa va deixar anar una proposta de projecte per presentar a Europa -principalment a Alemanya, que és qui de moment té la paella pel mànec-, on la idea bàsica era separar Catalunya de l’Estat espanyol per reduir la seva mida, la d’Espanya és clar -de cara a una intervenció total, i/o la més que possible sortida de la Zona Euro- i donar capacitat a Catalunya per desenvolupar tot el seu potencial, i així esdevenir el ‘motor europeu de la Mediterrània’. Podria ser que les darreres actuacions dels governants espanyols hagin fet que el nucli dur d’Europa vegi amb bons ulls una solució d’aquesta mena?

En soc prou de conscient que és un afer del que no se’n parlarà davant les càmeres fins que estigui fet i beneït, però com diuen els veïns -sí, aquest que volem només com a veïns i no pas com a amos!- “Nos lo están poniendo a huevo!”, no?

I és que m’estic convencent que ens envien missatges des d’Europa.

P.D.: Mentre escrivia aquest apunt, que ha estat en repòs uns dies, en Joan Ventura ha publicat un article on, en part, ve a dir quelcom de semblant. Bona notícia!, no se’m han fos els ploms 😉

Siau…

Anuncis

Els comentaris estan tancats.